Mogelijk nieuwe GFS-partner

14 mei 2021
Nieuws

De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) (www.stt.nl) is opgericht in 1968 en maakt toekomstverkenningen op het snijvlak van technologie, maatschappij en markt. STT wordt ondersteund door meer dan 60 organisaties uit de overheid, het bedrijfsleven en het onderzoeks-, onderwijs- en ‘maatschappelijk middenveld’. Ons motto is “Verken de toekomst” en die toekomstbenadering komt terug in al onze verkenningen. Wij willen onze leden en de maatschappij informeren, inspireren, agenderen en adviseren met mogelijke toekomsten.

Toekomstverkenningen zijn geen doel op zich en daarom ‘vertaalt’ STT die toekomstbeelden naar strategie, beleid, innovatie en ideeën voor onderzoek. STT staat bekend als een professionele denktank die op basis van gedurfde toekomstbeelden nieuwe technologische en maatschappelijke onderwerpen agendeert. Onderwerpen die nu en in het recente verleden onderwerp van toekomststudie waren: energie, big data, leren, veiligheid, 3d-printen, kunstmatige intelligentie, toekomst van de democratie, ‘Sustainable Development Goals’ en zelfredzaamheid en technologie.

Onze werkwijze van STT kenmerkt zich als interactief, creatief en visueel, en is gebaseerd op verantwoorde nieuwe inzichten uit wetenschap, technologie en maatschappij. De onderwerpen van onze toekomstverkenningen worden multidisciplinair benaderd zodat een breed, domeinoverstijgend beeld ontstaat van mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Wij doen dit natuurlijk niet alleen maar baseren ons op bestaand (toekomst-)onderzoek en organiseren creatieve workshops en expertsessies om verschillende opvattingen ideeën en wensen over de toekomst te verzamelen. 

Diversiteit is een belangrijke maatschappelijke waarde, waar STT graag aan bijdraagt. Door in onze studies verschillende maatschappelijke perspectieven mee te nemen, mensen uit verschillende maatschappelijke groeperingen te laten bijdragen en een open platform te bieden voor dialoog. De verschillende doelen, middelen en onderwerpen zien we terug in de verscheidenheid aan leden van STT: ministeries, ‘corporates’ en adviesbureaus, maar ook kennisinstellingen (hbo en universiteiten), energiemaatschappijen, brancheverenigingen, stichtingen en lokale overheden. Ook organisaties, die geen lid zijn van STT en onze verkenningen gebruiken, zijn er in diverse soorten en maten. Om zo'n brede groep aan te spreken, verbeelden wij de toekomst naast fysieke rapporten ook met video, games, online tools en podcasts. 

Onze publicaties kunnen getypeerd worden als populairwetenschappelijk: met nuance, diepgang en diversiteit en in toegankelijke taal. Ze lenen zich dus erg goed als lesmateriaal voor verschillende soorten leerlingen en studenten. Een aantal publicaties wordt ook gebruikt als lesmateriaal op hogescholen en andere kennisinstellingen. Naast de inhoud van onze toekomstverkenningen beschikken wij over de ervaring en expertise om toekomstverkenningen te maken en kunnen we dat doceren aan eenieder die geïnteresseerd is in hoe de toekomst zich zou kunnen ontvouwen. 

 

Mocht je interesse hebben in een mogelijke samenwerking, kun je even contact opnemen met Nick Wenneker.