Northgo College

26 september 2017
Regio Amsterdam - Den Haag
Nieuws

Het Northgo College is dit jaar gestart met Geo Future School. Voor de zomer hebben we de eerste module afgerond met de vakken aardrijkskunde en economie. De rector daagde de 3 havo/vwo-leerlingen uit een plan te maken om de school duurzamer te maken. Hij was benieuwd naar hun creatieve oplossingen. De leerlingen kregen in vier weken ongeveer tien lessen de tijd om in groepjes van zes te werken aan hun idee. Ieder nam een bepaald onderwerp voor zijn rekening: water, zon, warmte, gedrag, isolatie en wind. 
Er kwamen gave ideeën uit de bus zoals tuinparken boven op de school en regenpijpen met schepraderen om energie op te wekken. De plannen die de eigen klas het beste vond, werden gepresenteerd aan een forum met de wethouder van de gemeente, de rector en een leerling uit 5 vwo. Zij letten op creativiteit, uitvoerbaarheid en onderbouwing van de presentaties. 
De wethouder vond de werkstukken van de leerlingen erg goed aansluiten op het voornemen van de gemeente Noordwijk om in juni met een plan voor duurzaamheid te komen. Hij sprak ook de wens uit van een klimaatneutraal gebouw. De rector overweegt om het plan met besparende kranen toe te gaan passen en een proeflokaal te realiseren met 'powerglas'; dit is extra isolerend en bevat zonnecellen die energie opwekken. Ook wordt samenwerking gezocht met de buurt om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Al met al een geslaagd project. 

Door Harry Mulder.