Tipping Points on Ice

20 december 2018
Klimaatverandering
Lesmodule

Titel: Tipping Points on Ice: Een Geo Future Module over landijs
Beoogd niveau: Bovenbouw HAVO/VWO
 
Auteurs: Rob Adriaens, Michiel van den Broeke, Tine Béneker
Voorbeeldmodule Geo Future School

GFS thema(s):  Klimaatverandering
Externe partner(s): NESCC
Schoolvakken: Aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde

Thema en leerdoelen

In deze Tipping Points Ahead-lesmodule staat het klimaatonderzoek naar de gigantische ijskappen van Antarctica en Groenland ijskappen centraal. Eén van de mogelijke gevolgen van het opwarmen van de aarde is dat de kilometers dikke pakketten van ijs steeds sneller gaan smelten. Kantelpunten spelen hierin een cruciale rol. Indien een smeltende ijskap een zekere grenswaarde overschrijdt – het tipping point – is het proces van afsmelten onomkeerbaar.

De mondiale zeespiegel zou hierdoor met vele meters stijgen – al zal de stijging niet overal op aarde even groot worden, en er zijn zelfs plekken waar de zeespiegel zou kunnen dalen. Toch is het op voorhand duidelijk dat veel dichtbevolkte kustgebieden kunnen overstromen. Honderden miljoenen mensen lopen dan gevaar.

De centrale vraag in deze module luidt: waar ligt het tipping point voor de Groenlandse en Antarctische ijskappen? Voordat deze vraag valt te beantwoorden behandelt de module verschillende aspecten van ijskappen. Hoe ontstaan ze? Hoe smelten ze? Hoe meten we de omvang van een ijskap of de snelheid waarmee een ijskap smelt? De module biedt leerlingen ook mogelijkheden om zelf onderzoek doen. De eindopdracht is het schrijven van een scenario voor een documentaire over het tipping point van één van de ijskappen.

 

Alleen Geo Future School docenten kunnen inloggen en deze module downloaden. 

Lees verder
Nog geen account? Maak hier een account aan.
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.